Avizepram

Execuție instalații paratrăsnet

Despre acest serviciu

ELECTROCON PRAM proiecteaza si realizeaza instalatii electrice de paratrasnet si impamantari electrice.

Paratrasnetul – informatii generale

In conditii normale, exista in atmosfera un echilibru intre sarcinile pozitive si cele negative, solul fiind incarcat mai mult negativ decat aerul si elementele de pe sol.

Prin formarea norilor de furtuna sarcinile se polarizeaza: de obicei, partea inferioara a norului este incarcata negativ, inducand o sarcina pozitiva solului si celorlalte elemente de pe el. Campul electric in atmosfera poate ajunge la zeci de kilovolti.

Aceasta sarcina pozitiva se manifesta in particular la obiecte metalice, obiecte ascutite si obiecte avand o legatura buna cu pamantul, cum sunt copacii.

Daca campul electric este suficient de mare, norul incepe descarcarea spre pamant. Calea ce se formeaza prin aceasta descarcare este denumita „lider descendent” si produce o variatie foarte brusca a campului electric, care afecteaza sarcinile electrice ale obiectelor de pe sol, cauzand efectul „corona”.

Unul din aceste obiecte situate pe sol va fi cel ce formeaza liderul ascendent, care se va indrepta catre liderul descendent formand calea de descarcare intre nor si sol. Acest obiect va primi lovitura de trasnet. Sarcina norului se va descarca prin aceasta cale spre obiectul de pe sol. Daca obiectul nu este protejat la trasnet si calea nu este controlata, pot aparea pagube severe.

Functionarea Paratrasnetelor cu Dispozitiv de Amorsare se bazeaza pe principiul formarii trasnetului. Trasnetul incepe cu liderul descendent care se propaga in orice directie. Odata ce se apropie de obiectele de pe pamant, oricare din ele poate fi lovit. Obiectivul sistemului de protectie cu PDA este ca punctul de lovire al trasnetului sa fie un obiect controlat, care furnizeaza curentului de trasnet o cale spre pamant, fara a avaria structura.

Caracteristica principala a paratrasnetului cu dispozitiv de amorsare (PDA) este emiterea unui lider ascendent inaintea oricarui alt obiect din zona protejata. Normele definesc aceasta caracteristica ca fiind avans de amorsare (Δt): castigul mediu de timp in momentul amorsarii liderului ascendent al PDA, in raport cu acela al unui captator cu tija simpla, in aceleasi conditii.

Timpul de avans determina raza de protectie a fiecarui paratrasnet. Cu cat declansarea liderului ascendent are loc mai rapid, cu atat distanta unde este interceptat liderul descendent creste, evitand astfel lovitura de trasnet intr-o zona mai mare.

Astfel, un sistem de paratrasnet cu dispozitiv de amorsare este format din:

  • unul sau mai multe PDA.
  • unul sau mai multi conductori de coborare.
  • un sistem de impamantare.

Avantajul sistemului

  • PDA consta in manopera mai redusa la montaj in cazul cladirilor cu dimensiuni mari in plan, cat si posibilitatea amplasarii pe un catarg langa cladire, situatie de dorit cand structura acoperisului este fragila.

Dezavantaje:

  • prin insasi natura lui, sistemul PDA provoaca descarcarea dirijata in zona lui de protectie a traznetelor care altfel ar putea sa se descarce in alta parte; in acest fel, locatia este expusa la un numar mai mare de descarcari
  • fiind un sistem activ, exista posibilitatea defectarii lui in timp

Afla cum dai de noi!