Avizepram

Paratrasnet activ, paratrasnet pasiv

Informatii generale

In conditii normale, exista in atmosfera un echilibru intre sarcinile pozitive si cele negative, solul fiind incarcat mai mult negativ decat aerul si elementele de pe sol.

Prin formarea norilor de furtuna sarcinile se polarizeaza: de obicei, partea inferioara a norului este incarcata negativ, inducand o sarcina pozitiva solului si celorlalte elemente de pe el. Campul electric in atmosfera poate ajunge la zeci de kilovolti.

Aceasta sarcina pozitiva se manifesta in particular la obiecte metalice, obiecte ascutite si obiecte avand o legatura buna cu pamantul, cum sunt copacii.

Daca campul electric este suficient de mare, norul incepe descarcarea spre pamant. Calea ce se formeaza prin aceasta descarcare este denumita “lider descendent” si produce o variatie foarte brusca a campului electric, care afecteaza sarcinile electrice ale obiectelor de pe sol, cauzand efectul „corona”.

Unul din aceste obiecte situate pe sol va fi cel ce formeaza liderul ascendent, care se va indrepta catre liderul descendent formand calea de descarcare intre nor si sol. Acest obiect va primi lovitura de trasnet. Sarcina norului se va descarca prin aceasta cale spre obiectul de pe sol. Daca obiectul nu este protejat la trasnet si calea nu este controlata, pot aparea pagube severe.